wtorek, 30 grudnia 2014

Orzechowiec Siostry Anastazji


Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 250 g masła (ja dałam 150 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Przygotować 2 takie same duże blaszki. Pierwszą część wyłożyć na blachę. Piec w 180 st około 15 minut (do zarumienienia). Drugą część ciasta również wyłożyć na blachę i przygotować masę orzechową.

Masa orzechowa:

  • 1 szklanka grubo pokrojonych orzechów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 2 łyżki miodu
Masło roztopić, dodać cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wyłożyć na drugą część ciasta. Piec około 20 minut (do zarumienienia).

Masa budyniowa:
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń (ja dałam 2 sztuki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki gorącej wody
Kawę rozpuścić w wodzie. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko z cukrem zagotować. Ugotować budyń. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Masło utrzeć stopniowo dodawać budyń i kawę. Na blat ciasta bez orzechów wyłożyć masę, przykryć plackiem z orzechami. Ciasto odstawić na kilka godzin do schłodzenia.


1 komentarz: