poniedziałek, 29 grudnia 2014

Szynka parzona


Soczysta, delikatna w smaku.


  • ok 1,5 kg szynki (kulka)
Do nastrzyknięcia:
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka peklosoli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 litra wody
Wszystkie składniki gotować 5 minut. Wystudzić i przecedzić przez gazę. Nabierać płyn strzykawką z grubą igłą i wstrzykiwać w szynkę. Szynkę wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą, zawiązać końce, żeby woda się nie dostała do środka. Do garnka wlać tyle wody, aby szynka swobodnie pływała. Od zagotowania wody parzyć (na malutkim ogniu) około 1,5 do 2 godzin. Pozostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz