wtorek, 9 grudnia 2014

Makowiec japoński

Mnóstwo bakalii, wilgotny, po prostu pycha:)


  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 30 dag maku
  • 2 szklanki mleka
  • 4- 5 jabłek (starte na dużych oczkach)
  • 6 łyżeczek kaszy manny
  • 1 łyżka kawy naturalnej, sypanej
  • aromat rumowy
  • 2-3 paczki herbatników
Mak sparzyć w mleku około 10- 15 min. Odcedzić. Zmielić 2 razy razem z masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać zmielony mak, jabłka, kaszę mannę, kawę i aromat. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Dużą blachę wyłożyć herbatnikami, wylać ciasto. Piec ok 55 min w 180 st. Po wystudzeniu polać polewą.

10 komentarzy:

  1. coś czuję, że taki makowiec to będzie jedno z moich ulubionych ciast w te święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię!!! Mój męzunio zawsze mówi-makowiec, ale mokry! I tak wygląda Twój.Pozdrawiam-Kinga-Latosiowy-dom

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny makowiec! Musi być obłędny w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi obłędnie ale muszę mieć 2 pytania :) Czy można użyć gotowej masy makowej ? i drugie : kawa rozpuszczalna czy tzw. sypana ? Obiecuję, że i tak upiekę ale chciałabym troszkę ułatwić sobie życie ( a'propos masy makowej ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o gotową masę makową to nigdy jej nie dodawałam, ale myślę że może być. Kawa jak najbardziej sypana naturalna (już dopisuję w przepisie)

      Usuń
  5. witam bardzo chetnie wypróbuję , mam pytanie czy herbatniki można zastąpic ciastem kruchym ?

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada bosko :) ,a jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka taka standardowa duża, moja ma 25x35 cm.

      Usuń