niedziela, 28 grudnia 2014

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Smaczna i pięknie się prezentuje. Polecam:)




  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki chrzanu
  • około 200 g łososia wędzonego w plastrach
Szpinak rozmrozić. Na gęstym sicie odcisnąć dokładnie wodę. Dodać żółtka, przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką. Ubić pianę i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Masę wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam na blaszce z wyposażenia piekarnika). Piec w 180 st około 20 minut. Po upieczeniu zdjąć delikatnie papier. Po wystudzeniu posmarować roladę serkiem zmieszanym z chrzanem, rozłożyć plastry łososia. Zwinąć roladę. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz