niedziela, 21 grudnia 2014

Ciasto ucierane z jabłkami

Przepis znalazłam w starym wydaniu czasopisma "Ciasta domowe". 


  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W mikserze utrzeć masło z cukrem i jajkami. Do utartej masy dodać mąkę, olej, cukier waniliowy i proszek. Ponownie zmiksować. 2/3 ciasta wylać na dużą blachę.

Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
Jabłka obrać i pokroić w plastry, dodać cukier. Poddusić około 15 min (jeśli jabłka są bardzo soczyste, to nadmiar soku odlać). Wystudzić. Następnie wyłożyć na ciasto i wylać pozostałą część ciasta. Piec 55 minut w 180st.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz