środa, 24 grudnia 2014

Ciasto wiewiórka


  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 150 ml oleju
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • 0,5 szklanki rodzynek lub suszonych śliwek (ja dodałam suszoną żurawinę)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
Jajka ubić z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę, proszek, cynamon, kakao, sól i olej. Zmiksować. Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, dodać do ciasta wraz z orzechami i rodzynkami. Wymieszać. Ciasto przelać do blaszki. Piec w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz