środa, 31 grudnia 2014

Ciasto "Krysia"

Przepis pochodzi ze starego wydania czasopisma "Ciasta Domowe".



Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
Ubić białka, dodać żółtka i cukier. Dalej ubijać. Wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na dużą blachę. Piec w 180 st około 35 minut.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 dowolne galaretki
  • cukier
Obrane i pokrojone jabłka podgrzewać w rondlu, gdy zaczną się rozpadać wsypać cukier wg uznania. dodać suche galaretki, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na przestudzony biszkopt.

Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń (na 0,7 l mleka)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
Polewa:
  • 125 g masła
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao
Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny budyń. Krem wyłożyć na wystudzoną masę jabłkową. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, lekko wystudzić, polać na wierzch.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz