poniedziałek, 8 grudnia 2014

Jabłka w kruchym cieście

Przepis pochodzi z książki "Piekę ciasta i ciasteczka".




  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 szt średnich jabłek (antonówki, szare renety)
  • dowolny dżem
  • cukier puder do posypania
Mąkę, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, sól - szybko zagnieść. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Obrane jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, pokroić w kwadraty (10x10 cm). Na każdym kwadracie ułożyć jabłko, otwór po wydrążeniu napełnić dowolnym dżemem. Rogi ciasta zagiąć do góry. Ułożyć na wysmarowanej blaszce, piec w 190 st przez 10- 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz