sobota, 27 grudnia 2014

Buraczki z papryką



  • 6 kg czerwonych buraczków
  • 3 kg czerwonej papryki
  • 10 sztuk cebuli
Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Obraną cebulę pokroić w półplasterki.

Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 litr wody
  • 6 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
W dużym garnku zagotować składniki na zalewę. Dodać paprykę i cebulę, gotować 15 minut. Dodać starte buraczki i gotować jeszcze 5 minut. Buraki nakłożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis na buraczki, a jako że lubię to warzywo na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń