piątek, 26 grudnia 2014

Śledzie po kaszubsku wg M. Gessler


Smaczne i godne polecenia:)

  • 0,5 kg płatów śledziowych solonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 cebule
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren gorczycy
Płaty śledziowe wymoczyć. Na oleju przesmażyć pokrojoną cebulę z cukrem. Dodać ocet, liście, ziele i koncentrat. Dusić chwilę, po zdjęciu z ognia dodać gorczycę. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W salaterce przekładać na przemian płaty śledziowe z sosem. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz