środa, 9 kwietnia 2014

Zapiekanka mięsno - kapuściana

Lubię kapustę i wykorzystuję ją w różnych potrawach. Zapiekanki nie należą do fotogenicznych dań, ale ich smak wynagradza ten mankament:)




*inspiracja "Przyślij przepis
  • 60- 70 dag poszatkowanej białej kapusty
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 4 jajka
  • 5 łyżek śmietany 12% lub mleka
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej
  • 5 łyżek bułki tartej
Poszatkowaną kapustę gotować w osolonej wodzie przez ok. 5- 7 min. Odsączyć.Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso, smażyć 10 min. Następnie dołożyć kapustę, doprawić do smaku, całość jeszcze smażyć 10 min.



Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Do przesmażonej kapusty z mięsem, dodać bułkę tartą i roztrzepane jajka ze śmietaną. Dokładnie wymieszać. Zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką. Wstawić do pieca na 40- 45 min, piec w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Podajemy z sosem np. pomidorowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz