Źródło:Kuchnia Ireny i Andrzeja
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
- 1 szklanka kaszy manny (opłukanej i odciśniętej)
- 1 - 2 pęczki pietruszki
- 4 jajka
- 3 4 ząbki czosnku
- pieprz mielony
- vegeta
- 2 woreczki foliowe
Mielone mięso wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić vegetą i pieprzem. Masę podzielić na dwie części, każdą włożyć do woreczka foliowego (ja miałam woreczki do zamrażania), masę ubić, boki dobrze zawiązać nitką. Woreczki z mięsem włożyć do wrzącej wody, gotować (na malutkim ogniu) około 1 godziny. Wyjąć z garnka przykryć deską i obciążyć np. garnkiem z wodą. Po wystudzeniu wędlinę wstawić do lodówki na 8 godzin.
mmm...
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
Mam nadzieję, że woreczki nie zaczną się topić podczas gotowania :P
Ja użyłam woreczków do zamrażania żywności, są grubsze, i podczas gotowania nic się nie działo.
Usuń