środa, 2 kwietnia 2014

Muffinki z budyniem


Budyń:

  • 300 ml mleka
  • 1 op. budyniu o dowolnym smaku
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Suche składniki połączyć z roztrzepanymi jajkami. Wymieszać lekko i niezbyt dokładnie (mogą być grudki). Foremki napełnić 2 - 3 łyżkami ciasta, następnie dodać po 1 czubatej łyżce letniego budyniu, dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 25 min w 190 st.


3 komentarze:

  1. na ile muffinek to przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  2. to zależy od foremek, ale około 15 szt powinno wyjść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne przed chwilą upiekłam :)

    OdpowiedzUsuń