Budyń:
- 300 ml mleka
- 1 op. budyniu o dowolnym smaku
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Suche składniki połączyć z roztrzepanymi jajkami. Wymieszać lekko i niezbyt dokładnie (mogą być grudki). Foremki napełnić 2 - 3 łyżkami ciasta, następnie dodać po 1 czubatej łyżce letniego budyniu, dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 25 min w 190 st.
na ile muffinek to przepis ?
OdpowiedzUsuńto zależy od foremek, ale około 15 szt powinno wyjść:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne przed chwilą upiekłam :)
OdpowiedzUsuń