czwartek, 3 kwietnia 2014

Placki ziemniaczane

Placki to prosta potrawa. Podaję je na wiele sposobów np. z gulaszem, z cukrem i śmietaną lub z twarogiem i szczypiorkiem.




  • 1 kg ziemniaków
  • 1- 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • starta cebula (nie dodaję jeśli placki serwuję na słodko)
  • olej
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odlać powstały sok. Roztrzepane jajko, mąkę i sól dodać do utartych ziemniaków. Wymieszać. Rozgrzać patelnię, na niewielkiej ilości oleju smażyć placuszki. 

1 komentarz:

  1. Dziękuję za inspiracje do zrobienia porządnych placków :) A co powiesz na placki podawane z ketchupem? Robisz takie?

    OdpowiedzUsuń