niedziela, 6 kwietnia 2014

Dynia marynowana

Założyłam kilka słoików z dynią, teraz z przyjemnością zajadamy skarby jesieni.




  • 2 kg dyni po obraniu
  • 1 l wody
  • 3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 goździków
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
Dynię obrać ze skórki, wyciąć część włóknistą z pestkami. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Dynię zalać zimną wodą z kwaskiem, odstawić na noc do lodówki. Rano zalewę odlać (powinno być około 1 litra, ewentualny brak uzupełnić wodą) i zagotować z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, goździków i cynamonu. Wrzucić dynię i gotować na małym ogniu do momentu, aż będzie szklista (około 30 min). Dynię nakładać do słoików, zalać gorącą zalewą do 3/4 wysokości słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

2 komentarze:

  1. Oj, uwielbiam taką marynowaną dynią z korzennymi przyprawami. Muszę sobie zapisać przepis, bo nawet nie wiem czy mama jeszcze go ma, tak dawno nie był u nas robiony :)

    OdpowiedzUsuń