Dziś troszkę zapomniana:)
inspiracja TU
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody lub oranżady gazowanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem miksować około 10 min. Dodać przesianą mąkę, olej, wodę, proszek - dalej miksować. Po uzyskaniu gładkiej masy, podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 1 łyżkę mąki pszennej. Do wysmarowanej formy wkładać na przemian łyżkę ciemnej masy, łyżkę jasnej. Wypełnioną ciastem formę wstawić do piekarnika, piec w 190st 45 min (do suchego patyczka).
Bardzo ładna, uwielbiam pasiaste ciasta :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo pysznie wygląda:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuń