poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Fale Dunaju


Dwukolorowe ciasto, zatopione w nim owoce, krem budyniowy, polewa czekoladowa...klasyka:)


Ciasto:
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce (ja dałam wypestkowane wiśnie)
Masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Ubić pianę, delikatnie łyżką połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Jasna część wyłożyć na blaszkę, do drugiej wsypać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać. Wyłożyć na jasną część. Przygotowane owoce ułożyć na wierzchu. Piec 45 min w 190 st (do suchego patyczka).

Krem:
  • 250 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ciasto.

2 komentarze: