Dwukolorowe ciasto, zatopione w nim owoce, krem budyniowy, polewa czekoladowa...klasyka:)
Ciasto:
- 250 g masła
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce (ja dałam wypestkowane wiśnie)
Masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Ubić pianę, delikatnie łyżką połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Jasna część wyłożyć na blaszkę, do drugiej wsypać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać. Wyłożyć na jasną część. Przygotowane owoce ułożyć na wierzchu. Piec 45 min w 190 st (do suchego patyczka).
Krem:
- 250 g masła
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ciasto.
wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń