- 6 jajek
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1- 3 łyżek śmietany lub mleka
Przesianą mąkę, masło, żółtka, cukier, proszek i śmietanę zagnieść. 1/3 część ciasta (na kruszonkę) zamrozić. Pozostałym ciastem wylepić dużą blaszkę. Nakłuć widelcem.
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej (można pominąć)
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Zagotować z cukrem około 3-4 minuty, (gdy jabłka puszczą dużo soku, lekko je odcisnąć i dodać bułkę tartą).Przestudzone jabłka rozłożyć na ciasto.
Tradycyjny, wspaniały jabłecznik! Super wyszła Ci beza :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWspaniały ,idealny!.
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam
Usuńwłaśnie wstawiłam do pieca ;) zobaczymy jak wyjdzie ale trochę zmodyfikowałam, dodałam cynamon do jabłek które drobno pokroiłam a do kruszonki drobno zmielone migdały :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ewa
właśnie wstawiłam do piekarnika :) mam nadzieje że bedzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńRobię! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń