- 2 - 3 udka z kurczaka
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag boczku surowego
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- 0,5 selera
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- vegeta
- 5 ziaren jałowca
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz mielony
Udka, łopatkę i boczek umyć, włożyć do garnka, zalać małą ilością wody (tylko tyle, żeby mięso było przykryte) dodać obraną i przekrojoną w ćwiartki cebulę, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe, majeranek, vegetę, ziele angielskie i jałowiec. Gotować na małym ogniu około 50 minut.
Mięso wyjąć do wystudzenia, do wywaru wrzucić umytą wątróbkę. Dusić około 15 minut. Wątróbkę wyjąć, w tym samym wywarze namoczyć bułkę. Namoczoną bułkę wyjąć, wywar zachować.
Mięso, wątróbkę, bułkę i warzywa zmielić 3 razy. Do masy dodać imbir, gałkę, sól, pieprz. Wbić żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wyrobić dolewając wywar. Masa musi być dość rzadka. W czasie wyrabiania doprawić do smaku. Na końcu ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Do foremek przełożyć masę, lekko wyrównać. Piec 40- 45 minut w 180 st.
Na początku pieczenia foremki przykrywam folią aluminiową, pod koniec odkrywam, żeby ładnie wierzch się zapiekł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz