piątek, 2 maja 2014

Pasztet babuni

Przepis rodzinny. 



  • 2 - 3 udka z kurczaka
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 20 dag boczku surowego
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0,5 selera
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • vegeta
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz mielony
Udka, łopatkę i boczek umyć, włożyć do garnka, zalać małą ilością wody (tylko tyle, żeby mięso było przykryte) dodać obraną i przekrojoną w ćwiartki cebulę, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe, majeranek, vegetę, ziele angielskie i jałowiec. Gotować na małym ogniu około 50 minut.
Mięso wyjąć do wystudzenia, do wywaru wrzucić umytą wątróbkę. Dusić około 15 minut. Wątróbkę wyjąć, w tym samym wywarze namoczyć bułkę. Namoczoną bułkę wyjąć, wywar zachować.
Mięso, wątróbkę, bułkę i warzywa zmielić 3 razy. Do masy dodać imbir, gałkę, sól, pieprz. Wbić żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wyrobić dolewając wywar. Masa musi być dość rzadka. W czasie wyrabiania doprawić do smaku. Na końcu ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Do foremek przełożyć masę, lekko wyrównać. Piec 40- 45 minut w 180 st.

Na początku pieczenia foremki przykrywam folią aluminiową, pod koniec odkrywam, żeby ładnie wierzch się zapiekł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz