wtorek, 20 maja 2014

Pasztet z szynkowara

Pasztet w smaku przepyszny:)



  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 20 - 30 dag łopatki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • mała czerstwa bułka
  • sól
  • pieprz majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • olej
Wątrobę umyć, sparzyć wrzącą wodą. Po wystudzeniu pokroić na małe kawałki i podsmażyć na małej ilości oleju.
Na tym samym oleju podsmażyć pokrojony boczek i posiekaną cebulę.
Łopatkę ugotować w małej ilości wody do miękkości, z listkiem i zielem angielskim.
Wątrobę, boczek, cebulę i łopatkę zmielić 3 krotnie. Do masy dodać rozmoczoną (w wywarze z łopatki) bułkę, jajka, przyprawy. Starannie wymieszać.
Masę mięsną włożyć do szynkowara wyłożonego folią. Gotować w temp. 85-90 st. C około 90 minut. Po wystudzeniu pasztet wyjąć z szynkowara.


2 komentarze: