Pasztet w smaku przepyszny:)
- 0,5 kg wątroby wieprzowej
- 0,5 kg surowego boczku
- 20 - 30 dag łopatki
- 2 jajka
- 1 cebula
- mała czerstwa bułka
- sól
- pieprz majeranek
- gałka muszkatołowa
- 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- olej
Wątrobę umyć, sparzyć wrzącą wodą. Po wystudzeniu pokroić na małe kawałki i podsmażyć na małej ilości oleju.
Na tym samym oleju podsmażyć pokrojony boczek i posiekaną cebulę.
Łopatkę ugotować w małej ilości wody do miękkości, z listkiem i zielem angielskim.
Wątrobę, boczek, cebulę i łopatkę zmielić 3 krotnie. Do masy dodać rozmoczoną (w wywarze z łopatki) bułkę, jajka, przyprawy. Starannie wymieszać.
Masę mięsną włożyć do szynkowara wyłożonego folią. Gotować w temp. 85-90 st. C około 90 minut. Po wystudzeniu pasztet wyjąć z szynkowara.
Wyszedł cudownie pyszny!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakował:)
Usuń