- 2 litr wody
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 - 4 białe surowe kiełbasy
- 3 liście laurowe
- 3 - 4 kulki ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól
- pieprz mielony
- majeranek
- 200 ml śmietany 12%
- 0,5 l zakwasu na żurek
- 25 dag boczku wędzonego
- jajka ugotowane na twardo
Kiełbasę zalać zimną wodą i gotować 20 min na małym ogniu.
Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę.
Sparzoną kiełbasę wyjąć na talerz. Wywar przecedzić przez gęste sitko, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Z kiełbasy usunąć skórkę, pokroić w 0,5 cm plastry dodać do warzyw.
Wymieszany zakwas wlać do wywaru, dodać majeranek i pokrojony w kostkę boczek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W miseczce wymieszać śmietanę z niewielką ilością zakwasu. Wlać do zupy. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz