poniedziałek, 19 maja 2014

Żurek



  • 2 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 - 4 białe surowe kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • 3 - 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól
  • pieprz mielony 
  • majeranek
  • 200 ml śmietany 12%
  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 25 dag boczku wędzonego
  • jajka ugotowane na twardo
Kiełbasę zalać zimną wodą i gotować 20 min na małym ogniu.
Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę.
Sparzoną kiełbasę wyjąć na talerz. Wywar przecedzić przez gęste sitko, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. 
Z kiełbasy usunąć skórkę, pokroić w 0,5 cm plastry dodać do warzyw.
Wymieszany zakwas wlać do wywaru, dodać majeranek i pokrojony w kostkę boczek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W miseczce wymieszać śmietanę z niewielką ilością zakwasu. Wlać do zupy. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz