piątek, 23 maja 2014

Kapusta włoska faszerowana

Przepis podpatrzony u Myszy. Kapustę podaję z sosem pomidorowym lub pieczarkowym:)








  • główka kapusty włoskiej (zdjąć liście, odciąć gruby rdzeń)
  • ok 1 kg mielonego mięsa (łopatka i kawałek boczku)
  • 1 woreczek ryżu (ugotować na półmiękko)
  • 2 jajka
  • 1 cebula (pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć)
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta kminku
  • 1-2 litry bulionu
  • gaza
  • Na blacie rozłożyć gazę. Następnie ułożyć liście kapusty (muszą na siebie zachodzić), utworzyć okrąg.
    Mięso wyrobić z ryżem, cebulką, jajkami i przyprawami. 
    Wyrobioną mięsną masę rozłożyć na liściach kapusty (grubość ok 1,5 cm). Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
    Podnieść gazę za rogi i uformować główkę kapusty. Zawiązać. Gotować w bulionie 1,5 godziny. Zdjąć gazę, pokroić na porcje i podać z dowolnym sosem.


    1 komentarz: