Przepis podpatrzony u Myszy. Kapustę podaję z sosem pomidorowym lub pieczarkowym:)
główka kapusty włoskiej (zdjąć liście, odciąć gruby rdzeń)
ok 1 kg mielonego mięsa (łopatka i kawałek boczku)
1 woreczek ryżu (ugotować na półmiękko)
2 jajka
1 cebula (pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć)
sól
pieprz
suszony tymianek
szczypta suszonej bazylii
szczypta kminku
1-2 litry bulionu
gaza
Na blacie rozłożyć gazę. Następnie ułożyć liście kapusty (muszą na siebie zachodzić), utworzyć okrąg.
Mięso wyrobić z ryżem, cebulką, jajkami i przyprawami.
Wyrobioną mięsną masę rozłożyć na liściach kapusty (grubość ok 1,5 cm). Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Podnieść gazę za rogi i uformować główkę kapusty. Zawiązać. Gotować w bulionie 1,5 godziny. Zdjąć gazę, pokroić na porcje i podać z dowolnym sosem.
Doskonałę !!
OdpowiedzUsuń