sobota, 24 maja 2014

Rolada z boczku


Boczek soczysty, pachnący przyprawami, świetnie smakuje do chlebka. Polecam:)


  • 1,5 kg boczku bez skóry
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki oleju
  • sznurek do związania boczku
Boczek rozbić tłuczkiem na cienki płat.
Wyciśnięte ząbki czosnku, kolendrę, sól, paprykę i troszkę oleju - to wszystko utrzeć w moździerzu.
Boczek natrzeć utartymi ziołami, posypać pieprzem, majerankiem i rozmarynem.
Płat boczku zrolować i ciasno obwiązać sznurkiem.
Mięso przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Na rozgrzanym oleju opiec boczek z każdej strony. Przełożyć do blaszki, przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia (około 15 minut) zdjąć folię.
Po upieczeniu mięso wystudzić, zdjąć sznurek i pokroić.


2 komentarze: