Boczek soczysty, pachnący przyprawami, świetnie smakuje do chlebka. Polecam:)
- 1,5 kg boczku bez skóry
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- pieprz mielony
- 4 łyżki oleju
- sznurek do związania boczku
Boczek rozbić tłuczkiem na cienki płat.
Wyciśnięte ząbki czosnku, kolendrę, sól, paprykę i troszkę oleju - to wszystko utrzeć w moździerzu.
Boczek natrzeć utartymi ziołami, posypać pieprzem, majerankiem i rozmarynem.
Płat boczku zrolować i ciasno obwiązać sznurkiem.
Mięso przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Na rozgrzanym oleju opiec boczek z każdej strony. Przełożyć do blaszki, przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia (około 15 minut) zdjąć folię.
Po upieczeniu mięso wystudzić, zdjąć sznurek i pokroić.
pyyyszności!
OdpowiedzUsuńoj tak:)
Usuń