niedziela, 25 maja 2014

Miodowiec


Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 3 części. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część upiec osobno na złoty kolor.

Krem:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 kostki masła
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę - gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Garnek z kaszą przykryć talerzykiem (żeby nie zrobił się kożuch), wystudzić. Do utartego masła dodawać stopniowo kaszę. Gotową masą przełożyć placki, wierzch również cienko posmarować. Po schłodzeniu ciasta polać polewą np. czekoladową.

4 komentarze: