wtorek, 27 maja 2014

Łopatka "5 minutowa"

Aromatyczna i soczysta. Mięso przed gotowaniem obwiązałam sznurkiem, następnym razem włożę w siatkę wędliniarską. Przygotowanie zalewy i pierwsze gotowanie najlepiej zacząć popołudniu.



Potrzebujemy:

  • 1- 1,20 kg łopatki wieprzowej bez kości (mięso obwiązałam sznurkiem)
Zalewa:
  • 2 litry wody
  • 1 duża cebula (obraną pokroić w ćwiartki)
  • 4 ząbki czosnku (obrane przekroić na połowę)
  • 5 liści laurowych
  • 5 łyżek soli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • 20 ziaren pieprzu 
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i zagotować. Zalewę zostawić pod przykryciem do wystudzenia. 
Do zimnej zalewy włożyć mięso, doprowadzić do zagotowania. Łopatkę od momentu zagotowania gotować pod przykryciem, na małym ogniu tylko 5 minut. Zostawiamy mięso w zalewie na 12 godzin (najlepiej na noc). 
Następnego dnia znowu doprowadzić do zagotowania, gotować 5 minut. Odstawić mięso w zalewie na 12 godzin.
Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, schłodzić 3- 4 godziny w lodówce. 


*przy większym kawałku mięsa (powyżej 1,5 kg) proces gotowania trzeba powtórzyć po raz trzeci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz