Potrzebujemy:
- 1- 1,20 kg łopatki wieprzowej bez kości (mięso obwiązałam sznurkiem)
Zalewa:
- 2 litry wody
- 1 duża cebula (obraną pokroić w ćwiartki)
- 4 ząbki czosnku (obrane przekroić na połowę)
- 5 liści laurowych
- 5 łyżek soli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka cukru
- 20 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i zagotować. Zalewę zostawić pod przykryciem do wystudzenia.
Do zimnej zalewy włożyć mięso, doprowadzić do zagotowania. Łopatkę od momentu zagotowania gotować pod przykryciem, na małym ogniu tylko 5 minut. Zostawiamy mięso w zalewie na 12 godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia znowu doprowadzić do zagotowania, gotować 5 minut. Odstawić mięso w zalewie na 12 godzin.
Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, schłodzić 3- 4 godziny w lodówce.
*przy większym kawałku mięsa (powyżej 1,5 kg) proces gotowania trzeba powtórzyć po raz trzeci
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz