sobota, 3 maja 2014

Jabłecznik z budyniem

Połączenie jabłek z budyniem mmm,,, pycha:)




Ciasto:
  • 250 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, obie mąki, proszek. Na końcu dodać pianę i lekko wymieszać.
2/3 ciasta wylać na dużą blachę.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • rodzynki (można pominąć)
Jabłka zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w cienkie plasterki), wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto.

Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 2 - 3 łyżki cukru
Ugotować budyń, gorący wylać na jabłka. Resztę ciasta wylać na budyń. Piec w 180 st. około 55 min. Po upieczeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


8 komentarzy:

  1. Proste i pyszne połączenie smaków:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie i na pewno tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zamiar zrobić dzisiaj, jedno pytanie, muszą być aż 2 budynie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu Z - jabłecznik wspaniały :) ! ! ! ! ! Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem :) POLECAM !!!! Moi goście byli zachwyceni :) pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu Z - Twój jabłecznik przepyszny :) :) :) !!!!!!!!!!! POLECAM !!!!!!! Bo warto !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka powiadam wam

    OdpowiedzUsuń