wtorek, 4 listopada 2014

Kapuśniaczki

Doskonałe do barszczu lub jako samodzielna przekąska.



Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 125 g masła (rozpuścić) - ja dałam 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  1. Przesiać 2 szklanki mąki, dodać rozkruszone drożdże, 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przesiać pozostałą mąkę dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić przez 15 min. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.




Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • grzyby suszone wg własnego uznania
Grzyby zalać wrzątkiem najlepiej na noc. Następnie w tej samej wodzie gotować je około 0,5 godz. Kapustę drobno pokroić, dodać również drobno pokrojone grzyby. Doprawić pieprzem i vegetą.
  3.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy krążki (ja wycinałam słoikiem), nakładamy farsz i zlepiamy pieroga.
  4.  Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut w 180 st. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz