piątek, 7 listopada 2014

Babka z białek z dodatkiem cytryny


  • 1 szklanka białek (7-8 szt)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao (można pominąć)
Białka ubić z cukrem. Wlać olej, mleko, sok z cytryny. Wsypać przesianą mąkę, proszek i lekko mieszając łyżką połączyć składniki. 1/3 część ciasta zmieszać z 2 łyżkami kakao. Pozostałe ciasto wylać do 2 wąskich blaszek, przez środek rozłożyć warstwę z kakao. Piec w 180 st. 45 min (do suchego patyczka).



3 komentarze: