czwartek, 20 listopada 2014

Drożdżówka z owocami i kruszonką

Przepis na tę drożdżówkę znalazłam na blogu Margarytki




  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła lub margaryny
  • 400 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowy)
  • 200 g cukru
  • 70 g drożdży
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
Dodatkowo:
  • dowolne owoce (użyłam rabarbaru)
1) Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, schłodzić w zamrażarce.
2) Mleko lekko podgrzać. W misce rozkruszyć drożdże, dodać jogurt, wsypać 2- 3 łyżki cukru, wlać 200 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
3) Przesiać mąkę, wlać pozostałe mleko, olej, dodać cukier, sól, cukier waniliowy, 2 całe jajka,1 żółtko (białko zostawić), wyrośnięty zaczyn i rozpuszczone, zimne masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki.
4) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
5) Po tym czasie ciasto ponownie, krótko wyrobić. Wyłożyć do wysmarowanej dużej blaszki. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
6) Na wierzch ciasta rozłożyć owoce, posmarować rozmąconym białkiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st około 45 minut (do suchego patyczka).


3 komentarze:

  1. Drożdżówki-te z rabarbarem są najlepsze :0

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar... Tak długo trzeba na niego czekać...
    Cudna ta drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówka, mmm. Do kompletu ciepłe kakao i żaden zimowy wieczór niestraszny. :))

    OdpowiedzUsuń