wtorek, 25 listopada 2014

Pieczeń rzymska

Pieczeń można podać z dowolnym sosem, ja podałam z sosem chrzanowym.


  • 1 kg mięsa mielonego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 bułka czerstwa namoczona w mleku
  • 3 ząbki czosnku (posiekany drobno)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • pieprz mielony
  • sól
  • tymianek suszony
  • majeranek
  • papryka czerwona mielona
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka surowe
Na gorącym oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Odstawić do wystudzenia.
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, 3 surowe jajka, przyprawy i przesmażoną cebulę z czosnkiem.
Mięso wyrobić dłonią, doprawić do smaku.
Do wysmarowanej olejem blaszki przełożyć połowę masy mięsnej, ułożyć przez środek ugotowane jajka, następnie wyłożyć pozostałą część mięsa.
Piec 60 minut w 190 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz