niedziela, 23 listopada 2014

Szybka szarlotka

Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta Domowe" z roku 2011. Szarlotka wyszła smaczna i wilgotna. 




  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier, proszek i mleko. Wymieszać mikserem. Jajka ubić i dodać do ciasta. Wymieszać.
  • 1,5 kg jabłek
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy. Wierzch ciasta posypać 2 łyżeczkami cukru. Piec w 190 st około 55 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz