poniedziałek, 27 października 2014

Pieczeń z boczku

źródło Przyślij przepis

  • 1- 1,5 kg surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. mleka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 utarte marchwie
  • pieprz
  • sól
  • dowolne zioła, papryka mielona
Boczek (bez skóry) zmielić razem z natką pietruszki. Dodać przeciśnięty czosnek i mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wyrobić masę.

Do wąskich blaszek wyłożyć mięsną masę. Wierzch przykryć folią aluminiową, piec w temp. 200 st, 1 godz, potem zdjąć folię i podpiec jeszcze około 30 min. Po upieczeniu pieczeń wystudzić i pokroić w plastry.




 Smacznego!

*podczas pieczenia wytopi się tłuszcz, który można wykorzystać do sporządzenia innych potraw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz