poniedziałek, 13 października 2014

Murzynek z dżemem


Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, cudnie pachnie przyprawą do piernika.


  • 125 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki dowolnego dżemu
  • 2 łyżki kakao
W rondlu rozpuścić masło, wlać mleko, wsypać cukier, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, dodać miód i dżem. Zagotować, odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbić jajko, dodać przesianą mąkę z sodą i dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej wąskiej blaszki i piec w 180 st około 50 minut (do suchego patyczka).


4 komentarze: