- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 125 g masła
- 30 dag maku
- 2 szklanki mleka
- 4- 5 jabłek (starte na dużych oczkach)
- 6 łyżeczek kaszy manny
- 1 łyżka kawy naturalnej, sypanej
- aromat rumowy
- 2-3 paczki herbatników
Mak sparzyć w mleku około 10- 15 min. Odcedzić. Zmielić 2 razy razem z masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać zmielony mak, jabłka, kaszę mannę, kawę i aromat. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Dużą blachę wyłożyć herbatnikami, wylać ciasto. Piec ok 55 min w 180 st. Po wystudzeniu polać polewą.
coś czuję, że taki makowiec to będzie jedno z moich ulubionych ciast w te święta :)
OdpowiedzUsuńRobię!!! Mój męzunio zawsze mówi-makowiec, ale mokry! I tak wygląda Twój.Pozdrawiam-Kinga-Latosiowy-dom
OdpowiedzUsuńŚwietny makowiec! Musi być obłędny w smaku ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi obłędnie ale muszę mieć 2 pytania :) Czy można użyć gotowej masy makowej ? i drugie : kawa rozpuszczalna czy tzw. sypana ? Obiecuję, że i tak upiekę ale chciałabym troszkę ułatwić sobie życie ( a'propos masy makowej ).
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o gotową masę makową to nigdy jej nie dodawałam, ale myślę że może być. Kawa jak najbardziej sypana naturalna (już dopisuję w przepisie)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwitam bardzo chetnie wypróbuję , mam pytanie czy herbatniki można zastąpic ciastem kruchym ?
OdpowiedzUsuńWitaj:) można zastąpić ciastem kruchym.
Usuńwyglada bosko :) ,a jakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńBlaszka taka standardowa duża, moja ma 25x35 cm.
Usuń