Przepis znalazłam w starym wydaniu czasopisma "Ciasta domowe".
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 250 g masła
- 6 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W mikserze utrzeć masło z cukrem i jajkami. Do utartej masy dodać mąkę, olej, cukier waniliowy i proszek. Ponownie zmiksować. 2/3 ciasta wylać na dużą blachę.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
Jabłka obrać i pokroić w plastry, dodać cukier. Poddusić około 15 min (jeśli jabłka są bardzo soczyste, to nadmiar soku odlać). Wystudzić. Następnie wyłożyć na ciasto i wylać pozostałą część ciasta. Piec 55 minut w 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz