Ciasto wiewiórka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 150 ml oleju
- szczypta soli
- 3 jabłka
- 0,5 szklanki rodzynek lub suszonych śliwek (ja dodałam suszoną żurawinę)
- 1 szklanka posiekanych orzechów
Jajka ubić z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę, proszek, cynamon, kakao, sól i olej. Zmiksować. Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, dodać do ciasta wraz z orzechami i rodzynkami. Wymieszać. Ciasto przelać do blaszki. Piec w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz