- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki skórki kandyzowanej
niedziela, 30 listopada 2014
Muffinki z kandyzowaną skórką pomarańczową
wtorek, 25 listopada 2014
Pieczeń rzymska
Pieczeń można podać z dowolnym sosem, ja podałam z sosem chrzanowym.
- 1 kg mięsa mielonego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 bułka czerstwa namoczona w mleku
- 3 ząbki czosnku (posiekany drobno)
- 1 cebula (pokroić w kostkę)
- pieprz mielony
- sól
- tymianek suszony
- majeranek
- papryka czerwona mielona
- 2 łyżki oleju
- 3 jajka surowe
Na gorącym oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Odstawić do wystudzenia.
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, 3 surowe jajka, przyprawy i przesmażoną cebulę z czosnkiem.
Mięso wyrobić dłonią, doprawić do smaku.
Do wysmarowanej olejem blaszki przełożyć połowę masy mięsnej, ułożyć przez środek ugotowane jajka, następnie wyłożyć pozostałą część mięsa.
Piec 60 minut w 190 st.
niedziela, 23 listopada 2014
Szybka szarlotka
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta Domowe" z roku 2011. Szarlotka wyszła smaczna i wilgotna.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier, proszek i mleko. Wymieszać mikserem. Jajka ubić i dodać do ciasta. Wymieszać.
czwartek, 20 listopada 2014
Drożdżówka z owocami i kruszonką
Przepis na tę drożdżówkę znalazłam na blogu Margarytki.
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła lub margaryny
- 400 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowy)
- 200 g cukru
- 70 g drożdży
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła lub margaryny
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
Dodatkowo:
- dowolne owoce (użyłam rabarbaru)
1) Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, schłodzić w zamrażarce.
2) Mleko lekko podgrzać. W misce rozkruszyć drożdże, dodać jogurt, wsypać 2- 3 łyżki cukru, wlać 200 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
3) Przesiać mąkę, wlać pozostałe mleko, olej, dodać cukier, sól, cukier waniliowy, 2 całe jajka,1 żółtko (białko zostawić), wyrośnięty zaczyn i rozpuszczone, zimne masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki.
4) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
5) Po tym czasie ciasto ponownie, krótko wyrobić. Wyłożyć do wysmarowanej dużej blaszki. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
6) Na wierzch ciasta rozłożyć owoce, posmarować rozmąconym białkiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st około 45 minut (do suchego patyczka).
środa, 19 listopada 2014
Ciasto marchewkowe
Puszyste, lekko wilgotne, łatwe do zrobienia:)
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 szkl. startej (na średnich oczkach) marchwi
Ubić jajka z cukrem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką (mieszać krótko, tylko do połączenia produktów). Ciasto wylać na blachę. Piec około 45 min (do suchego patyczka).
piątek, 7 listopada 2014
Babka z białek z dodatkiem cytryny
- 1 szklanka białek (7-8 szt)
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki kakao (można pominąć)
Białka ubić z cukrem. Wlać olej, mleko, sok z cytryny. Wsypać przesianą mąkę, proszek i lekko mieszając łyżką połączyć składniki. 1/3 część ciasta zmieszać z 2 łyżkami kakao. Pozostałe ciasto wylać do 2 wąskich blaszek, przez środek rozłożyć warstwę z kakao. Piec w 180 st. 45 min (do suchego patyczka).
wtorek, 4 listopada 2014
Kapuśniaczki
Doskonałe do barszczu lub jako samodzielna przekąska.
Ciasto:
2. Przesiać pozostałą mąkę dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić przez 15 min. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g świeżych drożdży
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 2 szklanki letniego mleka
- 125 g masła (rozpuścić) - ja dałam 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
2. Przesiać pozostałą mąkę dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić przez 15 min. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- grzyby suszone wg własnego uznania
Grzyby zalać wrzątkiem najlepiej na noc. Następnie w tej samej wodzie gotować je około 0,5 godz. Kapustę drobno pokroić, dodać również drobno pokrojone grzyby. Doprawić pieprzem i vegetą.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy krążki (ja wycinałam słoikiem), nakładamy farsz i zlepiamy pieroga.
4. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut w 180 st.
Subskrybuj:
Posty (Atom)