Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta Domowe" z roku 2011. Szarlotka wyszła smaczna i wilgotna.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier, proszek i mleko. Wymieszać mikserem. Jajka ubić i dodać do ciasta. Wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy. Wierzch ciasta posypać 2 łyżeczkami cukru. Piec w 190 st około 55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz