Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g świeżych drożdży
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 2 szklanki letniego mleka
- 125 g masła (rozpuścić) - ja dałam 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
2. Przesiać pozostałą mąkę dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić przez 15 min. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- grzyby suszone wg własnego uznania
Grzyby zalać wrzątkiem najlepiej na noc. Następnie w tej samej wodzie gotować je około 0,5 godz. Kapustę drobno pokroić, dodać również drobno pokrojone grzyby. Doprawić pieprzem i vegetą.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy krążki (ja wycinałam słoikiem), nakładamy farsz i zlepiamy pieroga.
4. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz