poniedziałek, 31 marca 2014

Krokiety z leśnych grzybów i kapusty


Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 60 dag ugotowanych leśnych grzybów
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • kminek
  • 2 jajka
  • 3- 4 łyżki bułki tartej
  • 15 dag startego sera
  • olej
Kapustę lekko odcisnąć, drobno pokroić. Grzyby przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (duże oczka siatki). Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać grzyby i całość przesmażyć ok. 5 min. Przesmażone grzyby przełożyć do kapusty, wymieszać i doprawić do smaku. Gdy masa przestygnie dodać roztrzepane jajka, bułkę tartą i starty ser.


Naleśniki:

Na każdym naleśniku ułożyć 2 łyżki farszu, złożyć boki, a następnie zwinąć. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron. 

2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają te krokiety! Są tak równiutko zwinięte i mają odpowiednią ilość nadzienia, po prostu ideał jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń