niedziela, 16 marca 2014

Bananowiec

Prosty, smaczny deser.


  • 3-4 banany
  • 250 g masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 żółtko
  • 2 żółte galaretki
  • 1 czerwona lub zielona galaretka
2 żółte galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę, dodać pokrojone banany. Miksując stopniowo dolewać wystudzoną galaretkę. Dno tortownicy można wyłożyć herbatnikami, wylać gotową masę bananową, na wierzchu ułożyć np. plasterki bananów. Odstawić do schłodzenia. Zieloną galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, po przestudzeniu wlać na wierzch tortownicy. Ponownie schłodzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz