- 1 kg mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła lub margaryny
- 400 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowy)
- 200 g cukru
- 70 g drożdży
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g masła lub margaryny
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
Dodatkowo:
- dowolne owoce (użyłam rabarbaru)
1) Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, schłodzić w zamrażarce.
2) Mleko lekko podgrzać. W misce rozkruszyć drożdże, dodać jogurt, wsypać 2- 3 łyżki cukru, wlać 200 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
3) Przesiać mąkę, wlać pozostałe mleko, olej, dodać cukier, sól, cukier waniliowy, 2 całe jajka,1 żółtko (białko zostawić), wyrośnięty zaczyn i rozpuszczone, zimne masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki.
4) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
5) Po tym czasie ciasto ponownie, krótko wyrobić. Wyłożyć do wysmarowanej dużej blaszki. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
6) Na wierzch ciasta rozłożyć owoce, posmarować rozmąconym białkiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st około 45 minut (do suchego patyczka).
Drożdżówki-te z rabarbarem są najlepsze :0
OdpowiedzUsuńRabarbar... Tak długo trzeba na niego czekać...
OdpowiedzUsuńCudna ta drożdżówka :)
Drożdżówka, mmm. Do kompletu ciepłe kakao i żaden zimowy wieczór niestraszny. :))
OdpowiedzUsuń