- 1 szklanka białek (7-8 szt)
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki kakao (można pominąć)
Białka ubić z cukrem. Wlać olej, mleko, sok z cytryny. Wsypać przesianą mąkę, proszek i lekko mieszając łyżką połączyć składniki. 1/3 część ciasta zmieszać z 2 łyżkami kakao. Pozostałe ciasto wylać do 2 wąskich blaszek, przez środek rozłożyć warstwę z kakao. Piec w 180 st. 45 min (do suchego patyczka).
Pyszna ,pulchniutka.
OdpowiedzUsuńAż je się oczami :)
OdpowiedzUsuńCiągle zalegają mi w lodówce niewykorzystane białka, z przyjemnością upiekę taką babkę:)
OdpowiedzUsuń