Soczysta, delikatna w smaku.
- ok 1,5 kg szynki (kulka)
Do nastrzyknięcia:
- 2 łyżki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren jałowca
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka peklosoli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1/2 litra wody
Wszystkie składniki gotować 5 minut. Wystudzić i przecedzić przez gazę. Nabierać płyn strzykawką z grubą igłą i wstrzykiwać w szynkę. Szynkę wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą, zawiązać końce, żeby woda się nie dostała do środka. Do garnka wlać tyle wody, aby szynka swobodnie pływała. Od zagotowania wody parzyć (na malutkim ogniu) około 1,5 do 2 godzin. Pozostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz