Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250 g masła (ja dałam 150 g)
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Przygotować 2 takie same duże blaszki. Pierwszą część wyłożyć na blachę. Piec w 180 st około 15 minut (do zarumienienia). Drugą część ciasta również wyłożyć na blachę i przygotować masę orzechową.
Masa orzechowa:
Masa orzechowa:
- 1 szklanka grubo pokrojonych orzechów
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g masła
- 2 łyżki miodu
Masło roztopić, dodać cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wyłożyć na drugą część ciasta. Piec około 20 minut (do zarumienienia).
Masa budyniowa:
- 250 g masła
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń (ja dałam 2 sztuki)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki gorącej wody
Kawę rozpuścić w wodzie. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko z cukrem zagotować. Ugotować budyń. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Masło utrzeć stopniowo dodawać budyń i kawę. Na blat ciasta bez orzechów wyłożyć masę, przykryć plackiem z orzechami. Ciasto odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
Pięknie wygląda! Smakuje na pewno fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń