- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 7 szt średnich jabłek (antonówki, szare renety)
- dowolny dżem
- cukier puder do posypania
Mąkę, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, sól - szybko zagnieść. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Obrane jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, pokroić w kwadraty (10x10 cm). Na każdym kwadracie ułożyć jabłko, otwór po wydrążeniu napełnić dowolnym dżemem. Rogi ciasta zagiąć do góry. Ułożyć na wysmarowanej blaszce, piec w 190 st przez 10- 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz