- 6 kg czerwonych buraczków
- 3 kg czerwonej papryki
- 10 sztuk cebuli
Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Obraną cebulę pokroić w półplasterki.
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 1 litr wody
- 6 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
W dużym garnku zagotować składniki na zalewę. Dodać paprykę i cebulę, gotować 15 minut. Dodać starte buraczki i gotować jeszcze 5 minut. Buraki nakłożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.
Świetny przepis na buraczki, a jako że lubię to warzywo na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń