Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, cudnie pachnie przyprawą do piernika.
- 125 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki dowolnego dżemu
- 2 łyżki kakao
W rondlu rozpuścić masło, wlać mleko, wsypać cukier, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, dodać miód i dżem. Zagotować, odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbić jajko, dodać przesianą mąkę z sodą i dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej wąskiej blaszki i piec w 180 st około 50 minut (do suchego patyczka).
Szaleję za ciastami i czekoladą i dodatkiem korzennych przypraw. To wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, skradam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! :)
OdpowiedzUsuń