poniedziałek, 26 maja 2014

Syrop miętowy

Latem orzeźwi, zimą dodany do herbaty rozgrzeje.


  • pęczek mięty (około 30 gałązek)
  • 900 g cukru
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1,5 l wody
Gałązki mięty umyć, włożyć do garnka, wsypać cukier z kwaskiem,  wlać wodę i gotować 20 minut. 
Przykryć, pozostawić do wystudzenia. Zalewę przecedzić przez gęste sitko, ponownie zagotować. Gorący syrop nalewać do słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu.




6 komentarzy:

  1. Mmmm, nie wyobrażam sobie napoju bez dodatku świeżej mięty w upalne dni! :) Ale i taki syrop również świetnie się sprawdzi, tylko dodałabym cytryny zamiast kwasku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam nic przeciwko zamianie kwasku na cytrynę:) pozdrawiam

      Usuń
  2. Robię niemalże identycznie. Całkiem smaczny :)

    OdpowiedzUsuń