- pęczek mięty (około 30 gałązek)
- 900 g cukru
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1,5 l wody
Gałązki mięty umyć, włożyć do garnka, wsypać cukier z kwaskiem, wlać wodę i gotować 20 minut.
Przykryć, pozostawić do wystudzenia. Zalewę przecedzić przez gęste sitko, ponownie zagotować. Gorący syrop nalewać do słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Mmmm, nie wyobrażam sobie napoju bez dodatku świeżej mięty w upalne dni! :) Ale i taki syrop również świetnie się sprawdzi, tylko dodałabym cytryny zamiast kwasku :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnie mam nic przeciwko zamianie kwasku na cytrynę:) pozdrawiam
Usuńmmmm, pychotka :)))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobię niemalże identycznie. Całkiem smaczny :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń