poniedziałek, 27 października 2014

Pieczeń z boczku

źródło Przyślij przepis

  • 1- 1,5 kg surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. mleka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 utarte marchwie
  • pieprz
  • sól
  • dowolne zioła, papryka mielona
Boczek (bez skóry) zmielić razem z natką pietruszki. Dodać przeciśnięty czosnek i mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wyrobić masę.

Do wąskich blaszek wyłożyć mięsną masę. Wierzch przykryć folią aluminiową, piec w temp. 200 st, 1 godz, potem zdjąć folię i podpiec jeszcze około 30 min. Po upieczeniu pieczeń wystudzić i pokroić w plastry.




 Smacznego!

*podczas pieczenia wytopi się tłuszcz, który można wykorzystać do sporządzenia innych potraw

poniedziałek, 13 października 2014

Murzynek z dżemem


Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, cudnie pachnie przyprawą do piernika.


  • 125 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki dowolnego dżemu
  • 2 łyżki kakao
W rondlu rozpuścić masło, wlać mleko, wsypać cukier, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, dodać miód i dżem. Zagotować, odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbić jajko, dodać przesianą mąkę z sodą i dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej wąskiej blaszki i piec w 180 st około 50 minut (do suchego patyczka).